Commissie Jeugd op zoek naar alternatieven

Freitag, 4. Juni 2021

Marc Boels RC Maldegem

MNFIE Make new friends in Europe

Dat het een bijzonder jaar zou zijn voor de jeugduitwisselingen voor Rotary stond in de sterren geschreven. Het corona virus maakte de uitdaging voor Annelies en haar team des te groter. De nieuwe middelen die gebruikt werden om ons sociaal te verdichten werden dan ook de sleutel om een vinger aan de pols te houden bij de jeugd.

zoektocht naar alternatief

Samen met een Nederlandse en een Duitse club is er gebrainstormd rond 2 problematieken; waar liggen jongeren in Europa op vandaag van wakker? En hoe kunnen we in tijden van social distancing, mondmaskers en bubbels jongeren bij elkaar brengen. Eigenlijk waren we op zoek naar een waardig alternatief voor onze YEP trajecten.


Make New Friends In Europe

  “Make New Friends In Europe” was geboren. Het principe is eenvoudig: jongeren tussen 23 en 27 jaar, die net de school gaan verlaten of een eerste werkervaring hebben en een grote betrokkenheid hebben met de Europese gedachte komen in aanmerking om deel te nemen. Via een zoom meeting confronteren we hen met de relevante problemen die Europa kent. Het gaat over 3 zoommeetings die elk 1 Europees probleem aankaarten. Om de problematieken meer te duiden nodigen we steeds een autoriteit uit in het vakgebied die de problematiek kadert. De omkadering zorgt voor een perfecte nuancering bij de beeldvorming bij jongeren over de Europese vraagstukken. De eerste zoommeeting ging over het spanningsveld tussen milieu, economie en energie. Hiervoor wist de commissie Professor Leitner, directeur van het Max-Planck  institut, te strikken om het onderwerp op gang te trekken. Na de plenaire zitting trekken de jongeren zich terug in de break-out rooms van circa 5 personen om nadien, terug plenair, een samenvatting te brengen van hun bevindingen.  

zeilweekend

En dan denken jullie, terug zoommeetings! Wel tijdens de zoommeetings werden op zich reeds vriendschappen gesmeed. Maar de kers op de taart van dit MNFIE-project wordt een zeilweekend op het IJselmeer in Nederland waar we met iedereen gedurende een volledig weekend op de boot verblijven en ervaringen delen, vriendschappen smeden en vooral veel plezier gaan maken!

pilootproject verdient vervolg

In eerst instantie is dit een pilootproject waar organisatorisch clubs uit 3 landen bij betrokken zijn, België, Nederland en Duitsland. De deelnemers komen uit vijf verschillende landen, België, Nederland, Duitsland, Italië en Oostenrijk.

Er is nu een draaiboek voorhanden en als de jongeren even enthousiast blijven als na de eerste zoommeeting dromen we meerdere landen erbij te betrekken en willen dan ook het programma tot dezelfde status verheffen als de andere sterkhouders uit het YEP programma.

Volgende afspraak is in september waar we het thema immigratie   Europese buitenland beleid als hot item zullen bespreken en uitspitten.

Meer nieuws hierover te verkrijgen bij Commissie Jeugd: info@rotary-youth.be