Polyphony, samen beter!

mercredi 26 mai 2021

Jacque Debacker

Op 21 december 2020 organiseerde Rotary Club Deinze een online Kerstconcert vanuit Haïfa Israël. De muzikanten waren Hisham en Yanal Khoury. Beide zijn 3e generatie Palestijnen.  Hisham studeerde bij  Baerenboim in Berlijn en woont er nu vast.

muziek verenigt.

POLYPHONY werd gesticht door Nabeeel Abboud Ashkar met steun van Baerenboim. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een mega-organisatie waar via muziek Joden,  Christenen en Moslims samen komen. Volgens de toenmalige ambassadeur van België in Israël het mooiste vredesinitiatief dat hij kent. Inmiddels bereikt deze organisatie 25.000 jongeren...Polyphony trad reeds drie maal op in België met de steun van Rotary Club Deinze. 

Letter from the heart

Jacque Debruycker onderhoudt nog regelmatig contact met hen. Vorige week stuurde Nabeeel Abboud Ashkar een "letter from the heart" , un cri de coeur zeg maar. 

"De laatste weken zijn uiterst uitdagend geweest voor de Polyfonie-familie, zowel Arabieren als Joden.  Uitbarstingen van haat en geweld tussen Joden en Arabieren vormen een uitdaging en bedreiging voor onze visie van vreedzame en constructieve coëxistentie in Israël. Hoewel deze gebeurtenissen werden veroorzaakt door extremistische randfiguren aan beide zijden, kunnen ze niet gemakkelijk worden afgewezen of genegeerd.

De visie van Polyphony en haar programma's staan lijnrecht tegenover deze destructieve krachten. In deze donkere uren hebben de studenten van Polyphony, zowel Arabieren als Joden, geweigerd om polarisatie en afwijzing van de ander te accepteren en zijn zij blijven samenwerken. 
 
Onze studenten uit Nazareth, Tel Aviv en hun omgeving in het 'Music and Society Seminar' onderhielden contact en deelden wederzijdse bezorgdheid voor elkaars veiligheid gedurende de geweldscyclus. Bovendien voelden zij een sterke behoefte om zich uit te spreken en de stem te laten klinken van co-existentie, gedeeld leven en wederzijds respect.  

Met trots delen wij met u een korte video die zij produceerden om deze ideeën en waarden uit te dragen op sociale media platforms.  "  

(lees verder onder de video)

 

final here comes the sun from Polyphony Education on Vimeo.

 

Ook Hisham Khoury uitte zijn gevoelens:

"Beste Jacque

Als je de afgelopen weken het nieuws hebt gevolgd, heb je ongetwijfeld de afschuwelijke situatie in mijn vaderland opgemerkt.
Als Palestijn slaat je hart een slag over telkens als er een bombardement plaatsvindt in de Gazastrook, niet wetende hoeveel onschuldigen het leven hebben gelaten bij de brute aanvallen van het Israëlische leger.
Hoewel ik in Berlijn was op het moment van de gebeurtenissen, kon iemands geest niet stoppen met denken aan wat er gaande was in Gaza, in Haifa en andere gemengde Arabisch-Joodse steden in Israël, waar veel kolonisten, vergezeld door de politie, onze straten vernielden, eigendommen vernielden en probeerden zoveel mogelijk Arabieren als ze op hun weg konden vinden, pijn te doen, in een poging om ons te straffen voor onze rechtvaardige zaak van solidariteit met ons belegerde volk in Gaza.

Zoals jullie weten is het nooit een gemakkelijke situatie geweest om als Palestijn in Israël te leven, vooral als artiest, waar je dagelijks lijdt onder systematisch racisme dat bedoeld is om je neer te halen en je te beroven van je gelijkenis met de ander die je niet als gelijkwaardig ziet.
Als derde generatie Palestijnse heb ik ook de plicht om mijn verhaal te vertellen en het verhaal van mijn grootouders die geleden hebben onder de onethische ontworteling en vernietiging van hun huizen en cultuur en het onrecht dat de Palestijnen in Israël en de bezette gebieden ondergaan. Ik moet rechtop staan en mijn stem laten horen door middel van mijn kunst, mijn viool en mijn menselijkheid.

Ik geloof dat het ons lot is om naast elkaar te leven als gelijken in dit stuk land, het te delen en samen te werken, maar dat dat helaas niet kan gebeuren zolang er nog steeds nederzettingen worden gebouwd, de bezetting en de belegering voortduren en het Palestijnse volk zijn vrijheid en zijn recht op samenleven wordt ontzegd. 

Ik hoop dat er een dag komt waarop we samen op weg gaan naar een betere toekomst, gevuld met vrede en respect voor elkaar, en bouwen aan een veelbelovende toekomst die we beiden verdienen.

Hisham"


 
We hopen dat het u net zoveel zal inspireren als het ons heeft geïnspireerd. 

Extra afbeeldingen